ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ | ΕΙΜΑΣΤΕ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
        
Ελλάδα κομμάτι της ψυχής μας
Ο Οδυσσέας δεν ταξίδεψε ποτέ (Παρουσίαση)
η υγεία του ανθρώπου και η υγεία του κόσμου
το διηνεκές στην τρίτη χιλιετία
ωμοφαγική διατροφή
να κρίνουμε ή να μην κρίνουμε;
ιδού η απορία.
ποιος είναι ο ελεύθερος άνθρωπος;
συνέντευξη του μανώλη μπριλλάκη,
ΕΡΤ 1, 11/6/1999
γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν θυμώνουν;
θάνατος-ανάσταση
συνοδεία θανάτου
το παραμύθι του σύννεφου και της βροχής
το καφέ - σχολείο γεννιέται ή πως γκρεμίζεται ένας τοίχος.
οι κρίσεις στη ζωή μας
τι είναι διάλογος
σίβα ναταράγια
ο πρίγκιπας του κοσμικού χορού
τι τριάντα, τι σαράντα, τι ογδόντα
τα παιδιά: οι δάσκαλοι του ανθρώπου της νέας εποχής, της νέας συνείδησης
γιατί η σεξουαλική-ερωτική σχέση είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας
το μανιφέστο της αγάπης
η πίστη και το απόλυτο
όταν ο έρωτας γίνεται έρωτας
συνέντευξη του κώστα φωτεινού στην εκπομπή της έλλης βαλσαμίδου
η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να θεραπεύεται μόνος του
ο φόβος της αλλαγής
το κοριτσάκι στο δάσος
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ ΤΑΙΝΙΕΣ

τι τριάντα, τι σαράντα, τι ογδόντα

Χρυσάνθη Φωτεινού -Κισατζεκιάν
Δημοσίευση στο περιοδικό «Καφέ Σχολειό»
Τεύχος 12, 2003

Όταν σκεφτόμαστε τα γεράματα – τα δικά μας γεράματα – που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουμε μια μέρα, νιώθουμε αγωνία. Πώς θα είναι τότε η ζωή μας; Θα αξίζει να τη ζούμε; Και μας απασχολεί το γεγονός ότι θα μας λείπουν κάποιες βιταμίνες, κάποια ιχνοστοιχεία, που θα πρέπει να τα αναπληρώνουμε κι αρχίζουμε από τώρα τα χαπάκια. Κι ακούμε ότι κάποιος γέροντας πάνω από 90 ετών είναι γερός και αποδίδει την μακροζωία του στο ποτηράκι το κρασί που πίνει σε κάθε του γεύμα. Κι αρχίζουμε κι εμείς το κρασάκι. Και δεν ΄χουμε καταλάβει ότι δεν είναι το ίδιο το κρασί που χάρισε στον παππού τη μακροζωία, αλλά η διάθεσή του να το πιει και να το χαρεί, να κάνει κάτι που δίνει στη ζωή του χαρά.

Να ζούμε το εδώ και τώρα, να έχουμε συνείδηση του περιβάλλοντος, να αναπνέουμε το άρωμα των λουλουδιών, να ακούμε το γέλιο των παιδιών, το τραγούδι των πουλιών, να νιώθουμε το αεράκι της άνοιξης ή του φθινοπώρου στο πρόσωπό μας, αυτά είναι τα πολύτιμα κλειδιά της μακροζωίας.

Πότε για τελευταία φορά ρεμβάσαμε το ηλιοβασίλεμα; Πότε είδαμε την ανατολή του ήλιου; Πότε παίξαμε με τα παιδιά ή με τα εγγόνια μας;

Να ορισμένες ερωτήσεις που θα έπρεπε να σκεφτούμε. Κι ακόμα ας μη φοβηθούμε ότι θα θεωρηθεί τρελό αν δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο κάθε μέρα να ονειρεύεται σαν παιδί. Ναι, σαν ξένοιαστο παιδί. Κι ας είναι το όνειρά μας απίθανα.

Απαραίτητο είναι να γίνουμε εμείς η προτεραιότητα στη δική μας ζωή. Να βρίσκουμε το χρόνο να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα που είναι η ώρα τους να πεταχτούν, ακόμη κι αν τα έχουμε αγαπήσει. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε τη σωστή θέση στους αντικειμενικούς μας σκοπούς – αυτά που θέλουμε πιο πολύ από την ζωή.

Ας καλοπιάνουμε τον εαυτό μας. Ας του ετοιμάζουμε φαγητά που του αρέσουν, αλλά του κάνουν και καλό στην υγεία. Ας κάνουμε το μπάνιο μας μια πηγή απόλαυσης, με ωραία φυσικά σφουγγάρια και αρωματικά σαπούνια. Ας ντυνόμαστε άνετα, αλλά πάντοτε καλόγουστα και χαρούμενα. Ας πηγαίνουμε περιπάτους σε ευχάριστες περιοχές, σε κάποιο κήπο, κάποιο άλσος, κάποιο δρόμο με ωραία μαγαζιά. Να πιούμε έναν καφέ με φίλους, να πάμε στο θέατρο, στον κινηματογράφο.

Κι όταν μένουμε μόνοι, ας αρχίσουμε να γράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας γι'αυτά που κάνουμε, γι'αυτούς που βλέπουμε, γι'αυτό που είμαστε. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε και να προσφέρουμε στον εαυτό μας και τους άλλους το καλύτερο που έχουμε.

Στόχος μας δεν είναι – δεν πρέπει να είναι – να παλεύουμε ενάντια στις φυσικές εξελίξεις που φέρνει ο χρόνος. Όμως, δε χρειάζεται να τις επιταχύνουμε με μια ζωή που δεν μας πάει σε όλους τους τομείς – στη δουλειά, στις σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, στην ανάπαυση, στην ψυχαγωγία.

Ας μην περιμένουμε, λοιπόν. Ας αφήσουμε τη διαίσθηση μας να ευαισθητοποιηθεί, τη σκέψη και το συναίσθημά μας να εκφραστούν ελεύθερα. Ας αφήσουμε το σώμα μας να μιλήσει και να ξέρει ότι θα το ακούσουμε. Και, πάνω από όλα, ας αφήσουμε την έμφυτη ευφυία μας να μας συμβουλέψει πώς θα έχουμε τώρα την καλύτερη ζωή κι αύριο καλά γεράματα.


ΧΑΡΤΗΣ GOOGLE

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


είδαμε και μας άρεσαν οι ταινίες

Sliding Doors

Tο σπίτι στη λίμνη

Γαλάζια λίμνη

Don Juan de Marcos

Beautiful windy

The pursuit of happiness

Ο τελευταίος έρωτας

Πριν το ηλιοβασίλεμα

Το λουλούδι της ερήμου

Έκτη αίσθηση

Το πράσινο μίλι

Σινεμά ο παράδεισος

Άρωμα γυναίκας

Το ημερολόγιο

Ασκήσεις ηρεμίας

Καλύτερα δεν γίνεται

Slam dog Millionaire

Finding Never Found

Bag

All that jazz

See you in Paradise

Gezunt heit

Eat – Pray – Love

Karate kid

127 ώρες

Μαύρος Κύκνος

Ο λόγος του βασιλιά