ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ | ΕΙΜΑΣΤΕ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
        
κώστας φωτεινός
ο ιδρυτής
μαρία φωτεινού
σοφία φώτεινα χατζηκοκόλη και συνεργάτες
η ιστορία
του καφέ σχολείου
στην ελλάδα
το όραμα
οι αρχές
η μέθοδος
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ ΤΑΙΝΙΕΣ

σοφία φώτεινα χατζηκοκόλη και συνεργάτεςΗ Σοφία Φώτεινα Χατζηκοκόλη, ολιστική θεραπεύτρια, από τις παλιότερες μαθήτριες, στενή συνεργάτης και ένα από τα παιδιά του Κώστα και της Μαρίας Φωτεινού, αφιέρωσε τα τριάντα τελευταία χρόνια τη ζωής της στην ιδέα του Καφέ Σχολειού του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος.
Σπούδασε
Στην Αθήνα: *Διοίκηση επιχειρήσεων στο
                   Οικονομικό Πανεπιστήμιο
                   Αθηνών, (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.),
                   *Παιδαγωγικά, Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών
                   *Πλήρης εκπαίδευση στη θεωρία και πράξη του Καφέ
                   Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την
                   αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ.
                   *Εκπαίδευση διευκολυντών στη μέθοδο Κώστας
                   Φωτεινός-Καφέ Σχολειό.
                   *Εκπαιδεύτηκε στην εθνογραφική έρευνα.
                   *Ακολούθησε το δάσκαλό της στην πνευματική του
                   πορεία. Εκπαιδεύτηκε από εκείνον στην Ελάχιστη
                   Κίνηση και τη Συνοδεία Θανάτου (Accompagnonage).
Στο Λονδίνο: *Παιδαγωγικά, με τη Μοντεσσοριανή μέθοδο στο
                   St. Nicolas Training Center.
Στο Παρίσι: *Παιδαγωγικά, στη μέθοδο Rudolf Steiner για παιδιά
                   προσχολικής ηλικίας στο «Ecole Perceval» Chatou.
Στο Κιότο: * Κλασικό γιαπωνέζικο χορό (Βuyo) από την Mitsuko
                   Nakata, και αντι-χορό (Butoh) από τον Ono Casua
                   από τον οποίο ο Κώστας Φωτεινός εμπνεύστηκε την
                   Ελάχιστη Κίνηση.
Ίδρυσε και διηύθυνε τον παιδικό σταθμό «Το Σχολειό μας» που λειτούργησε στη Γλυφάδα με την μέθοδο Καφέ Σχολειό ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά. Παράλληλα, λειτούργησε ομάδες παιδιών δημοτικού που είχαν μαθησιακές δυσκολίες και σχολή γονιών.
Στο Καφέ Σχολειό συντόνισε ομάδες αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας, ελάχιστης κίνησης, ομάδες γονιών, εφήβων και παιδιών δημοτικού. Σήμερα συντονίζει μαζί με τους συνεργάτες της τις δραστηριότητες του Καφέ Σχολειού.
Έχει γράψει το βιβλίο «Η ζωή μας παραμύθι» και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Έχει δύο κόρες και, προς το παρόν, τρία εγγόνια. Θεωρεί εκπαιδευτές της όλα τα μέλη της οικογένειάς της, άντρες και γυναίκες. Ονειρεύεται απελευθερωμένους από τη χωριστικότητα ανθρώπους που βιώνουν έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και συμπάθεια για τον συνάνθρωπο.

Η Χρυσάνθη Φωτεινού Κισατζεκιάν, αδελφή του Κώστα, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Από το 1960 ζει στην Αθήνα και έχει δυο γιους.
Αποφοίτησε από το Εμπορικό Τμήμα του Immaculate Conception School στο Κάιρο. Στη συνέχεια σπούδασε Δημοσιογραφία, Short Story Writing και Αγγλική Φιλολογία στο Regent Institute of London. Εργάστηκε σαν ιδιαιτέρα γραμματέας Διοίκησης σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες.
Παρακολούθησε την πλήρη εκπαίδευση στη θεωρία και πράξη του Καφέ Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ. Εκπαιδεύτηκε στην εθνογραφική έρευνα. Ακολούθησε το δάσκαλό της στην πνευματική του πορεία. Εκπαιδεύτηκε από εκείνον στην Ελάχιστη Κίνηση.
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Harry Oldfield, στο Λονδίνο και έχει εκπαιδευτεί στην ενεργειακή φωτογράφηση (Polycontrast Interphase Photography).
Με την καθοδήγηση του δασκάλου της, επί έξι χρόνια, ερεύνησε και μελέτησε τις τάσεις της Γελωτοθεραπείας ανά τον κόσμο, καθώς και τις συμπεριφορές των κλόουν στα νοσοκομεία. Και κατέληξε σε μια δική της πρωτοποριακή παραλλαγή, στον «κλόουν – αγκαλιά» δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου παιδιού. Εργάστηκε σαν εθελόντρια κλόουν με την ομάδα «ΟΝΑΡ - μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» προσφέροντας υπηρεσίες και εμπειρία καρδιάς στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στη «Φλόγα». Σήμερα συνεχίζει να δίνει σεμινάρια Γελωτοθεραπείας και Ελάχιστης Κίνησης στον Οργανισμό Κώστας Φωτεινός - Καφέ Σχολειό.
Από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό κυκλοφορούν τα βιβλία της «Και ρώτησα το Δάσκαλο» και «Φαγκάλα, το σπίτι της αγάπης. Ψέματα και αλήθεια είναι όλα παραμύθια» που έγραψε μαζί με τον αδελφό της.

Η Ντίνα Δεσαλέρμου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και είναι απόφοιτος της Σχολής Διευθυνουσών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Παρακολούθησε την πλήρη εκπαίδευση στη θεωρία και πράξη του Καφέ Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, την εκπαίδευση διευκολυντών στη μέθοδο Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό και εκπαιδεύτηκε στην εθνογραφική έρευνα.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν συνδιευκολύντρια σε ομάδες Αυτογνωσίας, Στυλ Ζωής και σε σεμινάρια.
Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων Καφέ Σχολειό.
Μαζί με την Χρυσάνθη Φωτεινού Κισατζεκιάν συνεργάστηκαν με την ομάδα «Όναρ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και ντυμένη κλόουν επισκεπτόταν παιδιά στα νοσοκομεία Παίδων.
Η αγάπη της για τον άνθρωπο εκφράζεται και στο σύλλογο βοηθείας παιδιών Αιθιοπίας όπου μαζί με τον άντρα της, τον Πέτρο, προσφέρουν ακούραστα τις υπηρεσίες τους.

Ο Πέτρος Δεσαλέρμος, γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε σε μεγάλη ελληνική τράπεζα σαν νομικός σύμβουλος.
Παρακολούθησε την πλήρη εκπαίδευση στη θεωρία και πράξη του Καφέ Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, την εκπαίδευση διευκολυντών στη μέθοδο Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό και εκπαιδεύτηκε στην εθνογραφική έρευνα.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Προεόρτια» και «Τα Ευτράπελα», από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό.
Συνεργάζεται με την Ντίνα Δεσαλέρμου στις εκδόσεις Καφέ Σχολειό, στην επιμέλεια των βιβλίων και στη παρουσίαση των βιβλίων μας στις εκθέσεις.

Ο Παναγιώτης Φώτεινας Βοϊνάς, ένα από τα παιδιά του Κώστα και της Μαρίας Φωτεινού, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, είναι παντρεμένος στην Αθήνα κι έχει μια κόρη κι ένα γιο.
Σπούδασε κινηματογράφο - τηλεόραση στη σχολή Χατζίκου.
Παρακολούθησε την πλήρη εκπαίδευση στη θεωρία και πράξη του Καφέ Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, την εκπαίδευση διευκολυντών στη μέθοδο Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό και εκπαιδεύτηκε στην εθνογραφική έρευνα.
Εργάζεται σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης.
Στο Καφέ Σχολειό εργάζεται σαν συνδιευκολυντής στα εργαστήρια Οικογένειας διηύθυνε τα εντευκτήριά μας και οργάνωνε τις γιορτές και τις συνεστιάσεις.
Στον Παναγιώτη χρωστάμε το πλήρες βιντεοσκοπημένο αρχείο όλων των εκδηλώσεων του Καφέ Σχολειού.

Η Τζούλη Δουφέκα γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Από μικρή αναρωτιόταν γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν όπως είναι φυσικό μέσα σε έναν κόσμο δικαιοσύνης, ισοτιμίας, ανιδιοτελούς αγάπης, ελευθερίας, οικογενειακής θαλπωρής. Το όνειρό της ήταν να μη ζήσουν άλλοι άνθρωποι το δικό της έλλειμμα. Αυτός ήταν ο προορισμός της, το "Εφ’ ο Ετάχθη". Και το ακολούθησε. Νιώθει ευγνωμοσύνη στον Κώστα Φωτεινό και τη Μαρία που την οδήγησαν και της φώτισαν τον δρόμο της.
Εκπαιδεύτηκε σε όλη τη μέθοδο "Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό" (Université de Montrèal) και στην σχολή των διευκολυντών του καφέ σχολειού. Είναι πτυχιούχος ψυχολόγος και παιδαγωγός (Sheffield .H. University). Είναι Εκλεκτική - Συνθετική - Ανθρωπιστική - Υπαρξιστική ψυχοθεραπεύτρια (Diploma in Councelling & Psychotherapy Central Award in Body (CPCAB) & Confederation of Scottish Councelling & Psychotherapy Agencies (COSCA). Είναι κάτοχος Combined certificate in councelling skills & therapeutic counselling & psychotherapy. Έχει εκπαιδευτεί στο Personal Development and Training in the Body Potential Training Program(Augsburger Institut). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Aυτογνωσία της Ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Γκεστάλτ, στην Ομαδική Ανάλυση, στο Πένθος - Απώλεια, στις Δυναμικές της Οικογένειας - Θεραπεία Οικογένειας και Ζευγαριών (Familly Therapy) - στην εκπαίδευση Εκπαιδευτών - Συντονιστών Σχολών Γονέων (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων), στην καταπολέμηση Τοξικομανίας, Ψυχικής Υγείας, Πρόληψη από Εξαρτησιογόνες Ουσίες και Αids), στη Διάγνωση και Αποκατάσταση Δυσλεκτικών Παιδιών και Εφήβων, στο Θεατρικό Παιχνίδι (Πάροδος) και σήμερα εκπαιδεύεται στην Ψυχοενεργειακή Ψυχολογία (Σύνθεσις).
Συνεργάζεται στο Καφέ Σχολειό Κώστας Φωτεινός διότι νιώθει ότι εδώ ανήκει, είναι οι ρίζες της και η Ιθάκη της.
Είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει τέσσερα εγγόνια.
Ασχολείται με την yoga το dasira narada, ρεφλεξολογία, siatsou ,με μεθόδους αυτοθεραπείας και έχει σαν χόμπυ τη φωτογραφία το χορό τη μουσική και την αγάπη της στους ανθρώπους.

Η Άννα Ζαχαροπούλου, ένα από τα παιδιά του Κώστα και της Μαρίας Φωτεινού γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη και ένα γιό.
Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έχει σπουδάσει κλασσική κιθάρα στο Ωδείο Αθηνών.
Παρακολούθησε την πλήρη Εκπαίδευση στη Θεωρία και Πράξη του Καφέ Σχολειού, με καθηγητή τον Κώστα Φωτεινό υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, η οποία περιελάμβανε Αυτογνωσία, Διευκόλυνση σε ομάδα, Συμβουλευτική στις Ανθρώπινες Σχέσεις και Εθνογραφική Έρευνα.
Εργάσθηκε σαν συν-διευκολύντρια στις ομάδες Αυτογνωσίας, Στυλ Ζωής και σε Σεμινάρια.
Επίσης, ήταν υπεύθυνη των εκδόσεων «Καφέ-Σχολειό» και υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος της εταιρείας «Ανθρώπινες Σχέσεις ΕΠΕ» του Οργανισμού "Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό" από το 1993 μέχρι το 1999.
Από το 2006 έως το 2014 εργάσθηκε σαν γραμματέας στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών-Lalibela.
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς είμαστε ενωμένοι κι αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε ο ένας τον άλλον να ζει πιο όμορφα και ειρηνικά.

Η Μαρίνα Κατσαούνη γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.
Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Παρακολούθησε την εκπαίδευση διευκολυντών στη μέθοδο Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό.
Εργάζεται σαν καθηγήτρια γαλλικών.
Είναι συνδιευκολύντρια στο Εργαστήρι Ήπιας Άσκησης Σώματος, στο Εργαστήριο Ελάχιστης Κίνησης και στο Εργαστήριο Στυλ Ζωής.

Η Μαίρη Μπαντούνα γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο. Σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (τώρα Πάντειο Πανεπιστήμιο). Φοίτησε, επίσης, στο αγγλικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και παρακολούθησε στο Λονδίνο Μεθοδολογία Διδασκαλίας.
Παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση στη μέθοδο Κώστας Φωτεινός-Καφέ Σχολειό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τις Δημόσιες Σχέσεις, το Management, την Διαχείριση του Χρόνου και Αντιμετώπιση του Στρες.
Εργάστηκε σαν καθηγήτρια αγγλικών. Επίσης, εργάστηκε στο χώρο των επιχειρήσεων τόσο σε μικρές μονάδες όσο και σε μεγάλη πολυεθνική στο χώρο της έρευνας αγοράς, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον τομέα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Από το 2008 παρέχει τις υπηρεσίες της στον Οργανισμό Κώστας Φωτεινός Καφέ Σχολειό και είναι συνδιευκολύντρια στο Εργαστήριο Ζωής-Οικογένειας και στο Εργαστήριο Ήπιας Άσκησης Σώματος.

Η Swami Nityamuctananda Saraswati (Doctor Christa- Maria-Herrmann),γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει βρετανική υπηκοότητα και ζει στην Κορνουάλη. Αρχικά σπούδασε Θεολογία και στη συνέχεια Ψυχολογία, Εκπαίδευση, φιλοσοφία,, τέχνες και ζωγραφική.

Δίδαξε σε κολέγια και πανεπιστήμια πολλών χωρών. Το κέντρο των μελετών και της διδασκαλίας της ήταν πάντα η αυτογνωσία. Ταξίδεψε στην Ασία, Αυστραλία και Αμερική και αυτά τα ταξίδια της ξύπνησαν το ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία (Ταοϊσμό, Ζεν, Σιάτσου- το οποίο μελέτησε και άσκησε).

Έγινε μοναχή της Γιόγκα το 2003 από τον Swami Anubhavananda και ορκίστηκε στην Παραδοσιακή Βεδική Τελετή με τον Swami Veda Bharati στην Παράδοση των Ιμαλαΐων το 2007.Το 1977 πήρε το ντοκτορά της στην οικολογική φιλοσοφία με θέμα τα πέντε μεγάλα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει γι΄ αυτά και για τη φιλοσοφία της Yoga και το διαλογισμό σε πολλές χώρες από την Ισπανία στη Ν. Ζηλανδία., από τη Γερμανία στο Μεξικό, από τη Σιγκαπούρη και Αυστραλία στην Ιρλανδία, σε ανεξάρτητα προγράμματα εκπαίδευσης δασκάλων της Yoga καθώς και μέσα στην Παράδοση των Ιμαλαΐων.

Το 1997 βραβεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με το Βραβείο Παγκόσμιας Ειρήνης για την προσφορά της στην Παγκόσμια Ειρήνη.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Η Maryon Maass είναι μια έμπειρη Δασκάλα της γιόγκα (Παράδοση Ιμαλαΐων και Iyengar), της μεθόδου Feldenkrais και του Qi Gong. Μένει στο Άσραμ Swami Rama Sadhaka Grama (SRSG) στο Rishikesh της Ινδίας και εκπαιδεύει στα λεπτά επίπεδα του σώματος και του νου, μέσα από παρατήρηση της αναπνοής, των συνηθειών και των συναισθημάτων. Επιστρέφει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τακτικά για να διδάξει συμπάσχοντας με έμπνευση και ηρεμία και με την πρόθεση να διευρύνει τη συνειδητότητα για αυτο-διερεύνηση και αυτοθεραπεία στους μαθητές της εκεί.

Η Maryon νιώθει πως το εσωτερικό ταξίδι είναι απόλυτα ασφαλές και ενθαρρύνει μια απαλή ματιά μέσα από το παράθυρο του σύμπαντος, από όποιο σημείο κι αν ξεκινά κανείς να κοιτάζει. Οι δάσκαλοί της είναι οι¨Swami Veda Bharati, Judith Lasater και ο Master Hong Liu.ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Παρή Δεσύπρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος: Deree College (Bachelor Ψυχολογίας)
                         Leika Academy (Φωτογραφία)
                         Natural Health Science (Ρεφλεξολογία, Ayurvedic
                                    Massage, Deep tissue Ayurvedic Massage)
                         Δίοδος (βεντούζες-Chinese Cupping Therapy)

Στον Οργανισμό «Κώστας Φωτεινός Καφέ Σχολειό» έχει παρακολουθήσει εργαστήρια Αυτογνωσίας και Ψυχοθεραπείας

Hobby: Yoga, Σύγχρονος Χορός, Τοξοβολία, Τένις, Κολύμβηση.

Αντιγόνη Τζωρτζάτου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Στον Οργανισμό «Κώστας Φωτεινός Καφέ Σχολειό» συμμετείχε στην ομάδα προσωπικής ανάπτυξης, στο εργαστήριο οικογένειας και στο εργαστήριο ελάχιστης κίνησης.

Σπούδασε στο Natural Health Science και είμαι κάτοχος του διπλώματος Ολιστικής Μάλαξης (μάλαξη κεφαλής, αυχένα, παχέος εντέρου, άνω-κάτω άκρων, κυτταρίτιδας, λεμφικό μασάζ προσώπου), Αρωματοθεραπείας και Ιατρικών μαθημάτων.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Hobby: Yoga, ποδηλασία, θέατρο, χορός.Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Χρήστο Κισατζεκιάν για την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους βιντεοσκοπημένου υλικού και τον Πέτρο Βαρκαρόλη για την ψηφιοποίηση των κασετών ήχου.
Είμαστε ευγνώμονες για τη συμβολή τους στη διατήρηση του έργου του δασκάλου μας Κώστα Φωτεινού που έγινε με μεγάλη αγάπη και απέραντο νοιάξιμο.

Ευχαριστούμε, επίσης την Dr. Nicole Henri, πρώτη μαθήτρια και στενή συνεργάτιδα του Κώστα Φωτεινού στο πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ στον Καναδά, γιατί μας συμπαραστέκεται, σαν πραγματική αδελφή, μεταφράζοντας στα γαλλικά ή στέλνοντάς μας υλικό από το Καφέ Σχολειό του Καναδά. Ή ακόμα κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους επικοινωνίας με στενούς συνεργάτες του δασκάλου μας στον Καναδά.


ΧΑΡΤΗΣ GOOGLE

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη