ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ | ΕΙΜΑΣΤΕ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
        
Ελλάδα κομμάτι της ψυχής μας
Ο Οδυσσέας δεν ταξίδεψε ποτέ (Παρουσίαση)
η υγεία του ανθρώπου και η υγεία του κόσμου
το διηνεκές στην τρίτη χιλιετία
ωμοφαγική διατροφή
να κρίνουμε ή να μην κρίνουμε;
ιδού η απορία.
ποιος είναι ο ελεύθερος άνθρωπος;
συνέντευξη του μανώλη μπριλλάκη,
ΕΡΤ 1, 11/6/1999
γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν θυμώνουν;
θάνατος-ανάσταση
συνοδεία θανάτου
το παραμύθι του σύννεφου και της βροχής
το καφέ - σχολείο γεννιέται ή πως γκρεμίζεται ένας τοίχος.
οι κρίσεις στη ζωή μας
τι είναι διάλογος
σίβα ναταράγια
ο πρίγκιπας του κοσμικού χορού
τι τριάντα, τι σαράντα, τι ογδόντα
τα παιδιά: οι δάσκαλοι του ανθρώπου της νέας εποχής, της νέας συνείδησης
γιατί η σεξουαλική-ερωτική σχέση είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας
το μανιφέστο της αγάπης
η πίστη και το απόλυτο
όταν ο έρωτας γίνεται έρωτας
συνέντευξη του κώστα φωτεινού στην εκπομπή της έλλης βαλσαμίδου
η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να θεραπεύεται μόνος του
ο φόβος της αλλαγής
το κοριτσάκι στο δάσος
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ ΤΑΙΝΙΕΣ

Παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών

από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο
Καθηγητή Φιλόλογο, συγγραφέα, κριτικό θεάτρου.


Αγαπητοί φίλοι,
πρέπει ξεκινώντας να ομολογήσω μιαν αναπηρία μου.
Δεν είχα τη χαρά να γνωρίσω ως τώρα προσωπικά τον Κώστα Φωτεινό.
Κατά καιρούς είχα έμμεση επαφή με ανθρώπους που πιστεύουν στην αποστολή του και μπόρεσα μέσα από κείνους κι από υλικό που μου προσκόμιζαν να παρακολουθώ την πορεία του. Έτσι για μένα ο άνθρωπος Φωτεινός ξεπήδησε ολόκληρος μέσα από το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε.

Και είναι ένα βιβλίο - άνθρωπος αυτό που σήμερα εδώ τιμούμε. Τιμούμε τον απόπλου του μέσα στον κόσμο των ιδεών και θα ευχηθούμε η μοίρα του να είναι καλοτάξιδη.

Είναι πραγματικά ένα βιβλίο έκπληξη με την έννοια ότι κατορθώνει να αναμιγνύει κατά τρόπο θα έλεγε κανένας λιτό όλη την ιστορία των ιδεών, από τον Όμηρο από τον οποίο αντλεί και το κεντρικό του σύμβολο, τον Πλάτωνα, έως τις πιο σύγχρονες προχωρημένες φιλοσοφικές ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες.
Αλλά, ταυτοχρόνως, είναι και ένα βιβλίο υπέρβασης όλων αυτών. Είναι μία προσωπική κατάκτηση. Μια εμπειρία ζωής, ένας τρόπος ζην.
Μπορεί κανένας σχολαστικός να διακρίνει μέσα στο βιβλίο αυτό όλη την παρακαταθήκη που διαχειρίζεται ένας πνευματικός άνθρωπος όπως ο Κώστας Φωτεινός, όλα τα στρώματα της σοφίας που έχουν κατακτήσει οι αιώνες και που έχει αφομοιώσει.
Δεν μπορεί κανένας να ξεφύγει βέβαια από τον πειρασμό να δει ότι στη βασική θέση που υπερασπίζεται υπάρχει μια έντονη νέο-πλατωνική και πλατωνική μεταφυσική. Υπάρχει ένας κόσμος ιδεατός από τον οποίο καταγόμαστε και στον οποίο επιθυμούμε σφόδρα και διακαώς να επιστρέψουμε.

Σαφώς έχουμε να κάνουμε με μια φιλοσοφία δυϊσμού, η οποία χωρίζει το Σύμπαν σε δύο κόσμους –με τη διαφορά ότι αυτοί οι κόσμοι είναι αλληλοπεριχωρημένοι, ο ένας μέσα στον άλλον, είναι ο ένας αντανάκλαση του άλλου, ο ένας αίτιο του άλλου. Ένας κόσμος αγώνα, ένας κόσμος προσδοκίας ειρήνης, γαλήνης και υπέρτατης αρμονίας, προς τον οποίο τείνουμε.
Εκεί ο Πλάτωνας, ο Νέο-πλατωνισμός συναντάει τον Χριστιανισμό, συναντάει το Χριστιανισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, έτσι ώστε θα μπορούσε κανένας να ισχυριστεί-και παίρνω το ρίσκο να το πω-ότι οι θέσεις οι χριστιανικές που κατατίθενται μέσα στο βιβλίο και ως υπαινιγμοί αλλά και ως προφανείς θα έλεγε κανένας αλήθειες, έχουν υπερβεί και αυτές το διχασμό των χριστιανικών αιρέσεων και μιλά για ένα χριστιανισμό πριν από το Σχίσμα πριν από τον Καθολικισμό, πριν από την Ορθοδοξία και πριν από τον Προτεσταντισμό.
Θα έλεγε κανένας ότι είναι μια επιλεκτική στάση ζωής η οποία αντλεί από όλα αυτά τα κοσμοθεωρητικά ολοκληρώματα εκείνες τις εγγυήσεις οι οποίες έχουν μια καθολική αξία. Βλέπουμε μια έξαρση παραδείγματος χάρη του φαινομένου της Χάριτος μέσα στο βιβλίο να περιφέρεται, η οποία όμως δεν έχει την ψυχρότητα, θα έλεγε κανένας, της Χάριτος των Προτεσταντών. Αλλά υπάρχει μια αγαπητική σχέση, μια πηγαία, θα έλεγε κανένας, έκφραση της Χάριτος η οποία εκπέμπεται από αυτό που ο Φωτεινός λέει ¨Μη-εκδηλωμένο¨. Άρρητο; Εκεί συναντάει, θα έλεγε κανένας, την Προσωκρατική φιλοσοφία.
Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα ταξίδι μη-ταξίδι αφού ο Οδυσσέας δεν ταξίδεψε ποτέ, γιατί ταξίδευε πάντα μέσα του. Είναι ένα ταξίδι εσωτερικής καταβύθισης στις πιο βαθιές πτυχές και τους πιο απρόσιτους μυχούς του είναι, για να μπορέσει από κει να επιστρέψει ξανά πάλι στην αθωότητα, στην πρώτη αυγή, να συναντήσει το παιδί –γυμνό παιδί, χωρίς τα ενδύματα των προκαταλήψεων, χωρίς τα σύνδρομα των ιδεολογιών –καθαρά το παιδί στην πρώτη του νηπιακή, με την κυριολεκτική σημασία της λέξεως, πριν από το λόγο διάσταση. Εκεί συναντιέται ο καθαρός λόγος με το καθαρό μάτι, θα έλεγε κανείς.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα βιβλίο, ας το πω έτσι, ερεθιστικό, τολμηρό, βιβλίο το οποίο έχει και καθαρές λογοτεχνικές αρετές, γιατί είναι γραμμένο χωρίς εκζήτηση, είναι γραμμένο χωρίς προσπάθεια ύφους, γι’ αυτό ακριβώς και έχει ένα καταληκτικά απλό, δυναμικό γόνιμο ύφος, το οποίο μας πάει πολύ βαθιά-μας πάει στους παραμυθάδες της ανατολής, μας πάει στον απλό λόγο του λαού μας, το λόγο τον εξομολογητικό, τον άμεσο που θα έλεγε κανείς ότι θυμίζει την απλή σχέση του οικογενειακού τραπεζιού. Επαναφέρει ξανά πάλι ως ύφος, αλλά και ως κατάθεση τρόπου ζωής, τη στρόγγυλη εστία, γύρω από την οποία, ενώπιος ενωπίοις οι άνθρωποι του κύκλου του οικογενειακού κατάματα εξομολογείται ο ένας στον άλλο και καταθέτουν την εμπειρία της ημέρας και τους καρπούς του καθημερινού μόχθου-η υπέρτατη και η πιο ουσιώδης ανταλλαγή, που καταφάσκει στο επικοινωνείν.

Με λίγα λόγια, το βιβλίο του Φωτεινού είναι ένα βιβλίο τίμιο. Εγώ δεν έχω να το προσεγγίσω από άλλες οδούς, παρά μονάχα από την καθαρή του θα έλεγε κανένας λογοτεχνική και ιδεολογική πλευρά. Δεν με ενδιαφέρουν οι προθέσεις, δεν με ενδιαφέρουν οι σκοποί του βιβλίου αυτού. Όχι ότι δεν με ενδιαφέρουν. Αλλά έτσι το προσήγγισα. Ήθελα να το δω αυτονομημένο, ως πνευματικό γεγονός το οποίο προσφέρεται στην πνευματική αγορά.
Και το μόνο μήνυμα το οποίο αντλεί κανείς εδώ είναι ακριβώς αυτή η τίμια φωνή, αυτή η επικοινωνία που επιζητείται και αυτή η εμπειρία η κερδισμένη από ένα βίο αναζήτησης, ενδοσκόπησης, βαθιάς κατάδυσης μέσα στα άρρητα, για να αναδυθεί εκείνη, το μόνο ρητόν, το οποίο είναι ο αγωνιζόμενος μοναχικά να σωθεί εαυτός μας.

Ευχαριστώ πολύ.


ΧΑΡΤΗΣ GOOGLE

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


είδαμε και μας άρεσαν οι ταινίες

Sliding Doors

Tο σπίτι στη λίμνη

Γαλάζια λίμνη

Don Juan de Marcos

Beautiful windy

The pursuit of happiness

Ο τελευταίος έρωτας

Πριν το ηλιοβασίλεμα

Το λουλούδι της ερήμου

Έκτη αίσθηση

Το πράσινο μίλι

Σινεμά ο παράδεισος

Άρωμα γυναίκας

Το ημερολόγιο

Ασκήσεις ηρεμίας

Καλύτερα δεν γίνεται

Slam dog Millionaire

Finding Never Found

Bag

All that jazz

See you in Paradise

Gezunt heit

Eat – Pray – Love

Karate kid

127 ώρες

Μαύρος Κύκνος

Ο λόγος του βασιλιά